Hpv, Siğil Ve Kanser Çeşitleri
İnsan papilloma virüsü olarak da bilinen HPV virüsü, değişik dönemlerde vücudun farklı noktalarında belirgin hale gelebilmektedir. Derinin farklı bölümlerindeki nemli membranları etkisi altına alır. Açık şekilde ortaya çıkan kısımlar şunlardır;
– Anüs
– Ağız ve yutak
– Rahim ağzı
– Vajina ve vulva
Yüksek riskli olarak tanımlanan hpv ve kanser çeşitleri, vücudun değişik noktalarında kanseri tetiklediği bilinmektedir. Baş ve boyun bölgesi, vajina; penis, vulva ile servikal bölge gibi kısımlar en çok risk altında olan noktalardır. Son dönemlerde gerçekleştirilen araştırmalar dünyadaki tüm kanser türlerinin %5 kadarının HPV’den kaynaklandığı gösteriyor.
Siğil Ve Kanser Çeşitleri
Bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin el ve ayaklarında ortaya çıkan siğiller, küçük; iyi huylu tümörler olarak bilinir. Yaygın olarak el ve ayaklarda görülen bu virüs, genital bölgede de yoğun olarak ortaya çıkmakta ve cinsel ilişkiyle bulaşma riski taşımaktadır. Deri üzerinde genellikle kahverengi tonları ile renk değişikliği meydana gelen bu virüs, daha çok kabartı belirtisi ile kendisini gösterir. Alerjik bir bünyeye sahip olmak, cinsel ilişki; bağışıklık sisteminin zayıf olması ve deri üzerinde kesik ile yaralar üzerine yerleşme gibi durumlar neticesinde siğil ortaya çıkabilmektedir. Günümüzde 150’den fazla HPV tipi tesbit edilmiştir. HPV’lerin tipine göre özellikle sevdiği ve yerleştiği bölgeler vardır. Bazı tipleri de yüksek kanserojen etki potansiyeline sahiptir. Örneğin basit siğillere en çok HPV 1,2, 4 ve 7 nolu tipleri yol açar. Yüzde ortaya çıkan düz siğiller çoğunlukla HPV3, 10,28 gibi tiplerle ortaya çıkar. Anogenital bölge siğilleri, en sık ve iyi ki kanser yapma potansiyeli daha düşük olan HPV 6 ve 11 ile ortaya çıkar. HPV 16 ve HPV18 onkojenik riski yüksek olan tiplerdir. Bu bölgeden dermatolog ya da jinekoloğunuzun alacağı biopsiler, özel merkezlerde değerlendirilerek tip tayini yapılabilir. Kişinin kanser yapan HPV tipiyle enfekte olup olmadığı tesbit edilebilir.
Tedavi Yöntemleri
Her ne kadar iyi huylu tümör olarak bilinse dahi, kansere dönüşme riski yüksek olduğundan dolayı bu siğil ve kanser çeşitleri mutlaka tedavi edilmelidirler. Sağlıklı ve dengeli beslenme büyük bir önem taşıyor. Ayrıca A vitamini ile Omega 3 takviyesi, beta glucan ile çinko gibi takviyeler de mutlaka alınmalıdır.