Genital Siğil Tedavisi
HPV olarak kısaltılan virüs nedeniyle ortaya çıkan genital siğiller cinsel yolla bulaşır. Erkeklerde de kadınlarda da ortaya çıkan HPV virüsü tedavi edilmezse genital siğil, vajina kanseri ve rahim kanserine yol açabilir. Erkeklerde penis kanserine yol açması nadirdir. HPV yani genital siğil bulaştıktan sonraki aylarda genital bölgede değişik sayılarda siğiller şeklinde baş gösterir. Kadınlarda kasık, genital bölge dudaklarının dış ve/veya iç yüzü, makat gibi alanlarda ve rahim ağzı bölgesinde açıkça klinik siğil belirtisi olabileceği gibi, sadece özel testlerde ortaya çıakcak şekilde, çıkıntı oluşturmaksızın varlığını sürdürebilir. Hücre içinde yaşadığı için, hangi hücre enfekte ya da değil bilinemez. Dolayısıyla tedavi, var olan siğil lezyonunu ortadan kaldırır ama enfekte kişiyi virüsle hiç temas etmemiş hale getirdiği söylenemez.
HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?
HPV virüsü kadın ve erkeklere cinsel yolla bulaşıyor olsa da cilde temas halinde bulaştığı da uzmanlar tarafından belirtilir. Erkek cinsel organı, kadın cinsel organı ve dış genital bölgelere temas eden diğer kişiye bulaşabildiği de bildirilir.
Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
Genital siğil belirtileri bazen çok bariz olmamakla birlikte genellikle ele gelen bir çıkıntı ve o bölgede kaşıntı şeklinde anlaşılır. En çok, genital bölgede derinin kat yaptığı yerleri sever. Bu bölgelerde nem , kapalı alan siğilin yayılmasını kolaylaştırır. Kişi, durumun bilincinde olan birisi değilse ve lezyon sayısı az ise siğili, bir et beni ya da sonradan çıkmış bir ben olarak kabul eder. Bu nedenle genellikle doktora başvuru süresi de uzundur. Bazen de muayene olmaktan korkmak, utanmak gibi nedenlerle de doktora geç ulaşabilir.
Genital Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genital siğil tedavisi için kadın erkek fark etmeksizin doktorların tavsiye edeceği ilaç niteliğindeki kremler, soğuk ile dondurma yöntemi (kriyoterapi), bazı ilaçların hekim tarafından siğillere uygulanması esasına dayanan kimyasal koterizasyon, eksizyon yoluyla siğilin çıkartılması, lazer yoluyla buharlaştırma gibi yöntemlerle tedavi edilir. Ayrıca tedavi sonrasında nüks olup olmadığına dair, hastanın bir süre yakın ve düzenli aralıklarla hekimine kontrole gelmesi gerekir.